Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Prin Legea nr.142/2022 au fost aduse modificări și completări Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care au vizat, printre altele, reglementarea obligației de reținere la sursă a impozitului pe veniturile sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate.
Astfel, entitățile prevăzute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal, au obligația reținerii la sursă a impozitului pe venit, declarării și plății acestuia până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut atât pentru veniturile obținute din România, cât și pentru cele obținute din străinătate, impozitul fiind final.
Impozitul se stabilește în funcție de perioada de deținere a titlurilor de valoare/instrumentelor financiare derivate (deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv/deținute o perioadă mai mică de 365 de zile), prin aplicarea cotei de impunere de 1% sau 3% asupra fiecărui câștig.
Pentru impozitul reținut la sursă, entitățile au obligația depunerii formularului 205 “Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, la organul fiscal competent.
De asemenea, potrivit art.96^1 alin.(2) din Codul fiscal, entitățile prin care sunt efectuate transferuri ale aurului de investiții, au obligația să depună anual, până la termenul menționat mai sus, formularul 205 privind totalul câştigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil.
Formularul 205 se depune de entitățile prevăzute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal atât pentru contribuabilul persoană fizică nerezidentă care nu face dovada rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, cât şi pentru contribuabilul persoană fizică nerezidentă care face dovada rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.
Totodată, potrivit Legii nr.376/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, sumele provenite din încasarea bacşişului de către salariaţi sunt calificate ca venituri din alte surse și se supun regimului fiscal prevăzut de titlul IV ”Impozitul pe venit” Capitolul X ”Venituri din alte surse” din Codul fiscal. Impozitul pe venit datorat de salariat se reţine la sursă la momentul distribuirii bacşişului de către plătitorii de venituri şi se achită la bugetul de stat, potrivit art.115 din Codul fiscal.
Față de cele prezentate, se impune actualizarea modelului și conținutului formularului 205 “Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit”, precum și a instrucțiunilor de completare a acestuia.
Ca urmare, prin prezentul proiect de ordin se propun, în principal, următoarele:
- declararea bazei de calcul și a impozitului reținut, în cazul titlurilor de valoare și instrumentelor financiare derivate, distinct, în funcție de perioada de deținere a acestora, pe fiecare beneficiar de venit. În cazul transferului aurului de investiții, entitățile declară totalul câștigurilor/pierderilor, pentru fiecare beneficiar de venit;
- eliminarea din formularul 205 a col.7 ”Țara din care s-a obținut venitul” din tabelul de la capitolul IV, întrucât impozitul pe venitul din transferul titlurilor de valoare și din operațiuni cu instrumente financiare derivate este final, iar beneficiarii venitului nu au obligația declarării câştigului net anual/pierderii nete anuale în declarația unică;
- evidențierea sumelor provenite din încasarea bacșișului de către salariați, distinct, pe fiecare beneficiar de venit.
ANAF a publicat astfel proiectul pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularelor 205 si 207
- 205 “Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit” şi
- 207 “Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă/impozitul suportat de plătitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenţi”
Formularul 205 e utilizează pentru declararea, pe fiecare beneficiar de venit, a impozitului aferent veniturilor cu regim de reținere la sursă, precum și a câştigurilor/pierderilor din transferul aurului de investiții, realizate începând cu 1 ianuarie 2023.
Declaraţia 205 se completează şi se depune de către plătitorii de venituri/ intermediarii definiți potrivit legislației în materie, societăţile de administrare a investiţiilor, societăţile de investiţii autoadministrate, administratorii de fonduri de investiţii alternative, rezidenţi fiscali români sau nerezidenți care au în România un sediu permanent care are calitatea de intermediar și care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe veniturile cu regim de reţinere la sursă a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Codul fiscal), pentru următoarele tipuri de venituri:
a) venituri din dividende;
b) venituri din dobânzi;
c) venituri sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mare de 365 de zile, inclusiv;
d) venituri sub forma câștigurilor din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate deținute o perioadă mai mică de 365 de zile;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
f) venituri din premii;
g) venituri din jocuri de noroc;
h) venituri provenite din încasarea bacșișului de către salariați;
i) venituri din alte surse, altele decât veniturile provenite din încasarea bacșișului de către salariați și cele prevăzute la art.114 alin.(2) lit. k^1) din Codul fiscal;
j) venituri din activităţi independente prevăzute la art.68^2 din Codul fiscal şi venituri din alte surse prevăzute la art.114 alin.(2) lit. k^1) din Codul fiscal.
În cazul persoanelor fizice nerezidente care obţin venituri din transferul titlurilor de valoare emise de rezidenţi români, entitățile prevăzute la art.96^1 alin.(1) din Codul fiscal au obligația să depună declarația atât pentru contribuabilul persoană fizică nerezidentă care nu face dovada rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, cât şi pentru contribuabilul persoană fizică nerezidentă care face dovada rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, potrivit dispozițiilor art.230 alin.(5) din Codul fiscal.
Declaraţia se depune şi pentru câștigurile/pierderile din transferul aurului de investiţii, potrivit dispozițiilor art.96^1 alin.(2) din Codul fiscal.
În cazul în care, în cursul anului, la nivelul aceluiaşi plătitor, au fost efectuate plăţi privind mai multe tipuri de venituri, se completează un singur formular.
Pentru fiecare tip de venit plătit se generează, în acelaşi formular, câte un tabel, înscriindu-se datele corespunzătoare pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.
Termenul de depunere a declaraţiei 205
Declaraţia se completează şi se depune anual:
a) până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat;
b) ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declaraţia depusă anterior, acesta completează şi depune o declaraţie rectificativă, în condiţiile art.105 şi 170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, situaţie în care se va înscrie “X” în căsuţa prevăzută în acest scop.
Declaraţia rectificativă se întocmeşte pe tipuri de venit şi va cuprinde numai poziţiile corectate, declarate eronat în declaraţia iniţială, sau poziţiile care, în mod eronat, nu au fost cuprinse în declaraţia iniţială.
În cazul în care declaraţia se corectează prin eliminarea unei poziţii declarate eronat în declaraţia iniţială, se va proceda astfel:
a) în tabelul de la cap. IV “Date informative privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit, altele decât cele de la cap. V”, generat pe tipuri de venit, se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaraţia iniţială, iar la col. 7 – 10 se va înscrie cifra “0” (zero);
b) în tabelul de la cap. V “Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende” se vor înscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaraţia iniţială, iar la col. 3 – 6 se va înscrie cifra “0” (zero).
Alocatiile de stat pentru copii 2024
